Archívy autora: Baška Šaffová

Brhlík Obyčajný

679184_f768b

Brhlík sa vyskytuje najmä v listnatých a zmiešaných lesoch so starými stromami, vo vyšších nadmorských výškach vzácnejšie. Bežne obýva záhrady a mestské parky. Je to výrazne teritoriálny vták a iba výnimočne sa zatúla ďalej ako 30 km od hniezdiska. Na svojom teritóriu zostáva aj v zime.

Hniezdi v bútľavých stromoch, stromových dutinách po ďatľoch alebo aj v búdkach; ak je otvor veľký, samička ho zmenšuje obrubou z hliny zmiešanej so slinami a niekedy aj s primiešanými rastlinnými vláknami. Tak sa ochráni proti vniknutiu väčších hniezdnych konkurentov do hniezdenj dutiny. Ak zahniezdi v búdke, vymuruje blatom aj štrbiny medzi stenami a strieškou, zvonku i zvnútra. Hniezdne lôžko vystiela najmä kúskami borovicovej alebo brezovej kôry.

9_Brhlik lesni_Sitta europaea

Hniezdi 2 razy do roka. Kladie najčastejšie 5-8 vajec, na ktorých sedí zhruba 14 dní. Mláďatá opúšťajú hniezdo po ďalších 22 – 25 dňoch a už vedia dobre lietať. Potravou je hmyz a jeho larvy, pavúky, ucholaky, semená a orechy vrátane vlašských, žalude a bukvice, menej bobuľami a plodmi ovocných stromov.Samček začína spievať v marci a jeho trilkovité hvízdanie je skôr veľmi zvučné vykrikovanie, ťažko prepočuteľné. Chvíľami máme dojem, akoby sa nám vysmieval, podobne ako sedmohlások.

Brhlík prelieta zo stromu na strom rýchlo a obratne v plochých vlnovkách. Po kmeňoch stromov a konároch sa pohybuje krátkymi, trhavými pohybmi. Neopiera sa pritom o chvost ako ďatle a po kmeni sa dokáže pohybovať prá­ve tak nahor ako aj hlavou nadol, ako sa nezvykne pohybovať žiadny iný náš spevavec. Na šplhanie má dokonale prispôsobené krátke a silné nohy.Príležitost­ne zbiera potravu aj na zemi, ale je to predovšetkým stromový lezúň.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Brhlík prezerá pukliny kôry, kde hľadá potravu. Ak nájde orech, vkliní ho do pukliny kôry alebo do rázsochy a údermi zobáka ho rozbije – vtedy znejú údery takmer ako bubnovanie datľa. Brhlík je pozoruhodný tým, že si robí zásoby semien v štrbinách kôry stromov a zakrýva ich machom. Do zásoby odnáša aj krmivo z kŕmidiel.

Stehlík zelený

stehlik zeleny dvojica na krmitku.sk

Stehlík zelený, niekedy nazývaný aj Zelienka obýva okraje lesov, stromami lemované ulice, sady, parky. Hniezdi raz alebo dvakrát do roka. Hniezdo býva umiestnené v kroví alebo na strome, ale len do výšky 2 m v rázsohe v blízkosti kmeňa. Má tvar hlbokej čaše. Je zostavené z trávy a machu, vystlané je korienkami a srsťou. Samička znáša 4 – 6 vajec, na ktorých sedí 12 – 15 dní. 

Živí sa semenami, plodmi tisu, brečtanu či jelše, puky bylín a stromov. V mimohniezdnom čase sa v kŕdľoch potulujú po okolí a zalietavajú do otvorenej krajiny. Počas zimy sa tieto rodinné skupinky spájajú do veľkých kŕdľov. Často navštevuje krmítka.

stehlik zeleny na smrekovci v krmitko.sk

Stehlík zelený sa veľkosťou približuje k vrabcovi dorastá do dĺžky 14 až 15 centimetrov s rozpätím krídel 20 – 23 cm. Má podsadité telo s veľkou hlavou a silným kužeľovitým zobákom. Končatiny sú u oboch pohlaví červeno-hnedé a oči i letky tmavé. Potom vynikne žlto-zelená škvrna na krídlach a žlté pruhy na chvoste, hlavne počas letu.  Lieta vo vlnovkách. Mladí jedinci sú podobne zafarbení ako samice. Sfarbenie peria sa mení v závislosti od ročného obdobia. V lete má samec olivovozelenú chrbtovú časť a žltozelenú brušnú časť. Trtáč a chvost sú žltej farby. V zime má jeho perie sivý nádych.

stehlik zeleny krmitko

Samička má sivo-hnedú vrchnú časť a sivasto-žltú spodnú časť. Krídla a chvost sú menej jasnej žltej farby. Mladé sú na chrbtovej strane zelenkasté, brušná časť je žltosivá až hnedastá. Na jeseň je sfarbenie oboch pohlaví a mladých vtákov veľmi podobné, preto môže byť problém pri ich rozlíšení.